Op 6 juli, om de schoolvakantie te vieren, vroeg ik mijn oudste zoon om mee te gaan naar de kermis van Lencloître. Ik was al lang van plan om te gaan, omdat ik goede herinneringen had aan mijn jeugd bij mijn grootouders. Omdat het elke eerste maandag van de maand valt, beloofde ik mezelf dat ik gebruik zou maken van een feestdag of een vrije dag (zelfs vijftig jaar geleden werkten lokale werknemers niet op kermisdagen, zodat ze vrij waren om te gaan!) Een belofte gedaan, een belofte gehouden... Doe je mee?

10 uur Informatiebijeenkomst bij het VVV-kantoor

Op dit moment is Hugo, 15 jaar, van plan om toeristengids te worden. Dus zodra we naar een stad gaan met een VVV-kantoor, is het een must. We hadden geluk, want Allan, de toeristenadviseur in Lencloître, gaf ons 's ochtends veel tips om onze weg te vinden.

Mijn zoon maakt van de gelegenheid gebruik om hem te vragen naar de oorsprong van deze traditie. " De geschiedenis van de kermis is nauw verbonden met die van de stad en haar belangrijkste monument, het kloostercomplex. Lencloître is altijd bekend geweest om zijn priorij, gelegen in de vallei van de Envigne en begiftigd met zeer vruchtbare tuinbouwgrond. Antoinette d'Orléans, die zich in die tijd in het vrouwenklooster terugtrok, bemiddelde bij de koning om de eerste jaarmarkten te laten plaatsvinden in 1612. Vanaf de 19eth eeuw worden ze maandelijks. "

We leren ook dat de spoorlijn (nu omgevormd tot een Groene lijnDe ligging van de stad op het kruispunt van Poitou, Anjou, Touraine en Berry trok duizenden bezoekers uit de naburige departementen. Dit is vandaag de dag nog steeds het geval.

Toeristenbureau Grand Châtellerault

10.30 Lencloître Beurs

Die maandag gonsde het op het Place du Champ de Foire van de activiteiten toen het team na drie maanden opsluiting weer aan de slag ging.

In feite was het evenement sinds de start nog nooit geannuleerd!

Handelaren en bezoekers zijn blij om samen te zijn. Ik ben geen grote fan van mensenmassa's, maar het is gemakkelijk en aangenaam om door de gangpaden te dwalen. Het is precies zoals ik het me herinner: een kleurrijke plek met een onnavolgbare sfeer.

Hugo's ogen verwijden zich; ik glimlach om zijn verbazing. Je vindt alles op deze markt: kippen, blikjes, fournituren, vleeswaren, snoepgoed, pantoffels, paardenzadels, zomerjurken, gieters, aromatische planten, rieten manden... Er is voor elk wat wils!

Toeristenbureau Grand Châtellerault

Mijn favoriete kraampjes? De kleurrijke marktkramen, de historische lokale cultuur. Lang leve de meloendeechalionabrikoos en tomaat!

Ik kan ook de gemoedelijke sfeer van de bar niet weerstaan. Elk kwartier begint er aan de bar een nieuw debat onder het genot van een drankje. Als ik mijn tiener vraag naar zijn favoriete kraampjes, antwoordt hij zonder aarzelen: "Kuikens, kalkoenen, pony's en de Poitou baudet". Zijn broertje zou het zeker goedgekeurd hebben!

Lencloître Beurs

Place du Champ de Foire
De eerste maandag van elke maand, van 8.00 tot 13.00 uur
Parkeren: in de aangrenzende straten of op de parkeerplaats van de multimediazaal.

12:30 Gegrilde paling of kalfskop?

Op een moment dat de hangers en lege kratten terug worden gebracht naar de vrachtwagens, is er een plek als geen ander die de menigte tegenover restaurant Le Champ de Foire in zijn ban houdt. Wij liepen erheen, aangetrokken door het aroma dat er vandaan kwam, en ontdekten de beroemde anguillettes gegrild boven een houtvuur, typisch voor deze markt. We gaan ervoor! Het oordeel: zoeter dan sardines, met een lichte bitterheid.

Een aangename verrassing.

Een andere culinaire traditie die in stand wordt gehouden door restaurants in en rond de stad is de kalfskop in gribichesaus. We gaan op het terras zitten om aan de inwijdingsrite te voldoen. Zoals verwacht is het gelatineachtig. De aanvullende saus van kappertjes, augurken, mayonaise en peterselie geeft het gerecht karakter. Hugo valt terug op de flanksteak met sjalotten.

Toeristenbureau Grand Châtellerault

Toeristenbureau Grand Châtellerault

14u Koekjesfabriek Lencloître

Terwijl we tijdens onze ochtendwandelingen tourteau fromager en macaroné zagen, was er geen spoor van onze favoriete geplette koek. En met reden: deze andere specialiteit uit de Poitou wordt gemaakt in een koekjesfabriek in Lencloître. Voordat we weer vertrekken, in de wetenschap dat we de andere leden van de familie een plezier zullen doen, stoppen we bij de winkel, die natuurlijk op maandag open is.

De manager heet ons welkom: " Het bedrijf bestaat sinds 1974, aanvankelijk in Saint-Genest d'Ambière. In 2006 verhuisde het naar Lencloître, naar een groter en beter pand. ". Sandra Brion werkt al vijftien jaar voor de koekjesfabriek. Ze begon als een eenvoudige werkneemster, maar werd in 2011 gepromoveerd tot hoofd van het bedrijf. Hugo bewondert haar, en ik ook.

Oorspronkelijk was de Koekjesfabriek in Lencloître was gewijd aan de traditionele grote, ronde geplette chocolade. In de loop der jaren is het assortiment geëvolueerd op het vlak van vorm, grootte en verpakking (kleine melkkan, suikerdoos, enz.). Sinds 2011 zijn er ook biologische galettes verkrijgbaar. Het recept blijft hetzelfde: boter, bloem, suiker en eieren. De goede smaak van eenvoud.

Deze snoepjes van Lencloîtra worden verdeeld in supermarkten in de Grand Ouest, in delicatessenwinkels in de regio Parijs en in toeristenbureaus en toeristische trekpleisters in het hele departement. Ik heb geleerd dat de "petits broyés" met fleur de sel (Ré, Oléron, Noirmoutier) de best verkochte producten zijn. Dat verbaast me niet, want het zout voegt een onweerstaanbare extra toe aan de klassieke smaak. Bij wijze van uitzondering neemt Sandra me mee achter de schermen. Zodra ze de deuren naar de productieruimte opent, word ik meteen bedwelmd door een heerlijke geur. Je weet wel, de geur van zelfgebakken cake die net uit de oven komt...

Het viel me op dat alles met de hand werd gedaan, behalve het kneden.

Fase 1: Het deeg voorbereiden in de kneedbakken

Fase 2: detailleren om plat te maken en vorm te geven

Stap 3: Vergulden met eigeel

Stap 4: Bakken op 220°C

Fase 5: Afkoelen (ongeveer ¼ uur)

Fase 6: Verpakking.

Madame Brion vertelt me dat toen ze nog werkte, haar favoriete taak het detailleren van de grote stukken was. Ik moet toegeven dat de extra stap van het proeven me absoluut heeft overtuigd!

Op de eerste maandag van elke maand is Lencloître zeker the place to be!

Koekjesfabriek in Lencloître

7 bis Rue des Maraîchers
86140 LENCLOITRE
Mijn krediet berekenen

Thématiques

Is deze inhoud u van pas gekomen?

Aanmelden

Deel deze inhoud