In de top 5 van mijn favoriete regionale specialiteiten staat de koning van de zomer, namelijk Meloen Haut-Poitou. Trots op de erkenning door het IGP (Protected Geographical Indication) label, wilde ik graag meer weten, vooral omdat ik hoorde dat een derde van de boerderijen in Grand Châtellerault ligt.  
Er is geen betere manier om te begrijpen wat deze lokale schat zo'n succes maakt dan een producent te bezoeken!
Volg mij...

Toerisme Grand Châtellerault

Welkom bij de meloenen "Cœur de Vienne

Een producent, ja, maar niet zomaar een producent, want hij is de nieuwe voorzitter van de Académie des Maîtres du Haut-Poitou. Samen met Alexandre Hénault runt Tony Thibault SCEA Les Noisetiers in Thuré. De twee boeren begonnen als werknemers en collega's op dit bedrijf, dat sinds eind jaren 90 meloenen verbouwt.

In juli 2009 namen de twee mannen de boerderij over. Tegenwoordig verbouwen ze 60 hectare conventionele meloen, 7 hectare biologische meloen, 2 hectare biologische pompoen en 1 hectare biologische watermeloen.

Het dynamische duo heeft een aantal kwaliteits- en milieulabels verzameld. Zo zijn hun producten, naast de labels AB en IGP Haut-Poitou, gecertificeerd Bee Friendly, ZRP (Zero Pesticide Residue), Agroecology en GLOBALG.A.P. (normen voor traceerbaarheid en voedselveiligheid).

Alexandre Hénault à gauche, Tony Thibault à droite

Toerisme Grand Châtellerault

Focus op het label "Melon du Haut-Poitou

In Les Noisetiers stellen Alexandre en Tony me voor aan Camille Raimbault, de kwaliteitsmanager van het Syndicat des producteurs de melon du Haut-Poitou. Als gepassioneerde jonge vrouw beschrijft ze me de kenmerken van deze variëteit.

Het heeft nog steeds een diep oranje kleur, een goed ontwikkeld aroma en smaak in de mond, stevig en smeltend vruchtvlees en een suikergehalte van meer dan 12 graden Brix.

Ik ben onder de indruk van de specificaties waaraan onze leden moeten voldoen. Elke donderdag in de zomer, als onderdeel van het kwaliteitscontroleproces, de Académie des Maîtres du Haut-Poitou bijeenkomt om verschillende variëteiten blind te proeven. Om BGA te krijgen, moet een van hen twee jaar op rij gevalideerd zijn. Deze professionals zijn voortdurend op zoek naar nieuwe smaken. 


Van aarde tot plaat

Voordat ze me meenemen op een rondleiding over de boerderij, leggen Alexandre en Tony de verschillende stadia uit die komen kijken bij het verbouwen van de gele Charentaismeloen. Elke week van begin maart tot begin juni wordt er gezaaid en worden de velden bewerkt. Begin april begint het wekelijkse planten, dat tot eind juni duurt.

Hoe langer en warmer de dagen, hoe korter de teeltperiode. "zegt Alexandre. In juni is het tijd om de grond bloot te leggen en de tunnels te openen. om een balans te creëren tussen bladeren en wortels ". De vruchten rijpen tussen eind juni en eind september.

Toerisme Grand Châtellerault

Tony nodigt me uit om hem te vergezellen naar een perceel in Saint-Gervais-les-Trois-Clochers, waar seizoensarbeiders met de hand plukken, in de ochtenddauw om het fruit langer te bewaren. Het werk is methodisch, rij voor rij, naast de tractor die de klompjes in paloxen ontvangt. De gevitamineerde producten worden binnenkort naar het sorteerstation gestuurd.

In het hoogseizoen werken er tot 80 mensen op het land en in het magazijn.
Onderweg wijst Tony trots op het land waar de biologische meloenen bloeien. We staan aan de voet van de kasteel de la Plante Het uitzicht op het monument is adembenemend!

Terug in Thuré neemt Alexandre het over om me de verpakking uit te leggen.

Vers geplukte meloenen worden eerst in een machine geborsteld. Als het geregend heeft, wordt het fruit gewassen en gedroogd. Dan zorgt een medewerker voor een cruciale fase: het sorteren. Beschadigde stukken worden weggegooid, terwijl de stukken met gebreken als tweede keus worden verkocht. De anderen vervolgen hun weg langs de lijn, waar een slimme elektronische weegschaal de meloenen op grootte sorteert. Een andere medewerker zorgt voor de etikettering.

Kijk voor meer informatie op video's, van zaaien tot distributieonline geplaatst door de vakbond.

Daarna wordt de King of Summer naar distributeurs in heel Frankrijk gestuurd dankzij de Prieuré de la Diveof voor directe verkoop. Lokaal kun je Noisetiers meloenen kopen bij de PetitSigne kaasmakerij in Oyré, in de boerderijwinkel in Antoigné (La Fouchardière) en in verschillende etablissementen in Châtellerault.

En natuurlijk in de boerderijwinkel in Thuré. Daar kun je kiezen uit alle geteelde variëteiten. Wat de Haut-Poitou Premium betreft, vertelt Camille me dat de nazomer de beste tijd is om er op zijn best van te genieten!  

In de winkel staan meloenen naast watermeloenen, komkommers, tomaten, courgettes, zuivelproducten van de Pré JolyPineau, druivensap, aardappelen... En vergeet de pompoenen en butternoten in september niet.
Ik vertrok met mijn armen vol victualiën, die die avond zeer werden gewaardeerd door de rest van de familie!

EARL des Noisetiers

11 chemin de la Fourcherie
86540 DURE
Mijn krediet berekenen
Toerisme Grand Châtellerault

Alexandre Hénault en Tony Thibault

Thématiques

Is deze inhoud u van pas gekomen?

Aanmelden

Deel deze inhoud